۱۳۹۸ دی ۲۲, یکشنبه

چرا سیگار کشیدن باعث افسردگی می شود؟


اغلب ما با اثرات مخرب سیگار کشیدن بر روی سلامتی مان آشنا هستیم، اما اما آیا این عادت مخرب می ‌تواند سلامت روانی و عاطفی ما را نیز تحت ‌تاثیر قرار دهد؟ یک مطالعه جدید پس از پیدا کردن ارتباط بین سیگار کشیدن و افسردگی، نشان داد که پاسخ این سوال مثبت است و بین سیگار کشیدن و ابتلا به افسردگی رابطه مستقیمی وجود دارد. در ادامه به طور مفصل در این مورد می پردازیم، لطفا با ما همراه باشید.


پروفسور هاگای لوین نویسنده ارشد و مسئول این مقاله است. پروفسور لوین و همکارانش توضیح می دهند که سرنخ هایی در تحقیقات موجود وجود دارد که سیگار کشیدن را عامل مهمی برای افسردگی عنوان می کند. به عنوان مثال، افسردگی در افرادی که سیگار می کشند، دو برابر بیشتر از کسانی است که سیگار نمی کشند؛ اما هنوز مشخص نیست که چه عواملی باعث این اتفاق می شوند. با این حال، برخی از محققان بر این باورند که سیگار کشیدن می تواند منجر به افسردگی شود اما عکس این رابطه صادق نیست.
از این گذشته، مطالعات دیگر نشان داده اند افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند، از کیفیت زندگی و سلامت بهتری برخوردارند؛ به علاوه اضطراب و افسردگی کمتری را هم تجربه می کنند.
بنابراین، برای کمک به روشن کردن این موضوع، پروفسور لووین و تیم او تصمیم گرفتند ارتباط بین سلامت و کیفیت زندگی و استعمال سیگار را در بین دانشجویان صربستان مطالعه کنند.
با این حال، بیش از ۲۵ درصد از مردم در صربستان و دیگر کشورهای اروپای شرقی سیگار می ‌کشند که دلیل دیگری است که مطالعه این موضوع را در این جمعیت مورد توجه قرار می‌ دهد. علاوه بر این، حدود یک سوم از دانشجویان صربستانی نیز در حال سیگار کشیدن هستند.

رابطه سیگار کشیدن و سلامت روانی
این مطالعه جدید شامل داده هایی از دو مطالعه مقطعی است که اطلاعات مربوط به دو دانشگاه را جمع آوری کرده اند: دانشگاه بلگراد و دانشگاه پریستینا. اولی حدود 90000 نفر و دومی حدود 8000 نفر دانشجو دارد. از این تعداد، محققان 2138 دانش آموز را در مطالعه خود ثبت نام کردند. دانشجویان از آوریل تا ژوئن 2009 در دانشگاه بلگراد و بین آوریل تا ژوئن 2015 در دانشگاه پریستینا در معاینات منظم سلامت شرکت کردند.
شرکت کنندگان اطلاعاتی درباره پیشینه اجتماعی و اقتصادی خود، از جمله سن، وضعیت اجتماعی، محل تولد و تحصیلات والدین و همچنین اطلاعاتی درباره هرگونه شرایط مزمن قبلی ارائه دادند. آنها همچنین در مورد عادات و شیوه زندگی خود، از جمله وضعیت سیگار کشیدن، مصرف الکل، میزان ورزش و عادات غذایی اطلاعاتی را ارائه دادند.
محققان افرادی را که حداقل یک سیگار در روز یا 100 سیگار در طول عمر کشیده بودند، طبق اهداف این مطالعه طبقه بندی کردند. برای ارزیابی سطح کیفیت زندگی و سلامت دانش آموزان، پروفسور لوین و همكاران او از آنها خواستند كه پرسشنامه ای شامل 36 سؤال در قالب هشت دسته بندی را پر كنند.
این هشت دسته بندی، به شرح زیر بود:
  • عملکرد فیزیکی
  • عملکرد ایفا نقش فیزیکی
  • درد جسمی
  • سلامت عمومی
  • سرزندگی
  • عملکرد اجتماعی
  • عملکرد نقش عاطفی
  • سلامت روانی
برای هر یک از این پارامترها، نمره بین 0 تا 100 بیانگر چگونگی شناخت مصاحبه شونده از سلامت روحی و جسمی خود بود. این تیم همچنین از پرسشنامه افسردگی بک (BDI) برای ارزیابی علائم افسردگی دانش آموزان استفاده کردند. BDI دارای 21 مورد است که هر کدام نمره 0 تا 3 دارند.
هر کدام از نمرات کسب شده بیانگر درصد خاصی از افسردگی است:
  • 0-13 بیانگر "کمبود یا حداقل افسردگی"
  • 4-19 بیانگر "افسردگی خفیف"
  • 20-28 بیانگر "افسردگی متوسط"
  • 29-63 بیانگر "افسردگی شدید"
مصرف دخانیات و تاثیر بسیار بد بر روی سلامت روان
به طور کلی، این مطالعه نشان داد که داشتن نمره BDI بالاتر با سیگار کشیدن همراه است. این یعنی اینکه افرادی که با درصد بالاتر افسردگی تشخیص داده شدند، عمدتا افراد سیگاری بودند. علاوه بر این، دانش آموزانی که سیگار می کشیدند احتمالاً دو تا سه برابر بیشتر از دانشجویانی که هرگز سیگار نکشیده بودند، دچار افسردگی بالینی شده بودند.
در دانشگاه پریستینا، 14 درصد از افراد سیگاری دچار افسردگی بودند، این در حالی بود که تنها 4 درصد از همسالان غیر سیگاری آنها این بیماری را داشتند. در میان کسانی که در دانشگاه بلگراد سیگار می‌کشیدند، ۱۹ درصد در مقایسه با ۱۱ درصد کسانی که سیگار نمی ‌کشند، افسردگی داشتند.
افرادی که به طور مداوم سیگار می‌ کشیدند علائم افسردگی بیشتری و سلامت روانی کمتری داشتند و این در پارامترهای "حیات" و "عملکرد اجتماعی" آنها به خوبی منعکس شده بود.
نویسندگان این مطالعه به عنوان نتیجه مطالعه، معتقدند که "این یافته‌ ها بر نیاز به تحقیقات بیشتر در مورد تعامل بین سیگار کشیدن، سلامت روانی و کیفیت زندگی با پیامدهایی برای پیش‌ گیری، تشخیص و درمان تاکید می ‌کنند."
پروفسور لوین اضافه می ‌کند: "مطالعه ما به آمار رو به رشد شواهدی می ‌افزاید می گوید، سیگار کشیدن و افسردگی با یکدیگر ارتباط نزدیکی دارند."
"در حالی که ممکن است خیلی زود باشد که بگوییم سیگار باعث افسردگی می ‌شود، اما اینطور به نظر می‌ رسد که مصرف دخانیات تاثیر منفی بر سلامت ذهنی فرد دارد." -پروفسور هاگای لوین
وی ادامه در مورد خطرات ناشی از استعمال سیگار هشدار می دهد و سیاست گذاران را تشویق می ‌کند که به پیش ‌گیری از این خطرات کمک کنند.
و اما سخن پایانی
اگر بخواهیم به زیان های جبران ناپذیری که سیگار به بدن ما وارد می کند، بپردازیم، روزها طول می کشد؛ حال که شواهد از تاثیر منفی مصرف دخانیات بر روی سلامت فرد نیز خبر می دهد، آیا هنوز وقت آن نرسیده که این عادت مخرب را کنار بگذارید و گامی مثبت در جهت ارتقای سلامت جسم و روح خود بردارید؟ لطفا کمی به خودتان اهمیت بدهید و در صورتی که سیگار جزء جدا نشدنی زندگی تان شده کم کم درصدد ترک آن برآیید.
امیدوارم موفق باشید و برایتان آرزوی سلامتی می کنم.
منابع:

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

توجه:فقط اعضای این وبلاگ می‌توانند نظر خود را ارسال کنند.